nenostop.serwis

Temat: Rafaello
Raz w życiu piekłam biszkopt i wyszedł mi jeden wielki zakalec . Zjeść się nie dało... Może macie jakieś wskazówki co do pieczenia biszkoptu?? W jakiej temperaturze, ile czasu, czy wyjmować od razu czy nie... Chętnie zrobiłabym wyżej wspomniane ciasto (aż mi ślinka cieknie ), ale się trochę boję . Pozdrawiam.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=876



Temat: Biszkopt, który jest pyszny i niezawodny
I jeszcze ciekawostka a propos pieczenia biszkoptu: przy ubijaniu białek dodaję po 1 łyżce lodowatej wody na każde białko. Masa jest wtedy lśniąca i biszkopt pięknie wyrasta.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=7252


Temat: Zaskakujący biszkopt ze śmietaną i
...ubijamy. Żółtka włożyc do miseczki, wsypac do nich proszek do pieczenia i dodac ocet. Wymieszac widelczykiem, aż powstanie żółtkowa pianka. Piankę żółtkową dodajemy do piany i mieszamy dokładnie. Najlepiej trzepaczką rózgową. Teraz dp masy , przesiewamy mąkę wymieszaną z kisielem i dokładnie mieszamy (znów trzepaczką rózgową). Pieczemy biszkopt w tortownicy o śr. 26 cm, przez ok. 45 minut, w temperaturze 180 stopni. W czasie jak piecze się biszkopt, ubijamy śmietanę kremówkę, którą po ubiciu mieszamy z kwaśną , gęstą śmietaną. Odkładamy 7-8 łyżek do drugiej miseczki i wkładamy do lodówki. Do reszty dodajemy truskawki (małe sztuki lub pokrojone). Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i natychmiast odpinamy brzeg tortownicy. Gorący biszkopt przeciąc na dwa blaty. (Ja nacinam bardzo ostrym nożem wokół biszkoptu, na głębokośc ok. 3 mm a następnie w...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28461


Temat: Pytania- porady
Witam, Alinko dziś już zaczęłam zbierać produkty na tort wiśniowy wg Twego przepisu Mam nadzieję, że podołam (jutro pieczenie biszkoptu) pozdrawiam
Źródło: jedzonko.fora.pl/a/a,78.html


Temat: WYJĄTKOWY ROCZNIK 1981!
Chodzi za mną ciasto, które w mojej rodzinie zwie się "krajanką miodowa". Sa trzy pieczone osobno placki, straszliwie twarde, które się nasącza i przekłada masą grysikową, a potem polewa sie czekoladą... Ja znam coś podobnego, królewicz się nazywa. Nie pamiętam dokładnie. Piecze się biszkopt i dwa twarde placki z miodem, a potem się przekłada pyszną masą... mniam...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=50448


Temat: szukam :) ciasto
...i wyłożyć na budyń 6,rozgrzac piekarnik do 200-220 stopni i włozyć do niego ciasto całe na około 10-15 minut 7, ostudzić i jeść,mozna podawac z bita śmietaną Biszkopt: ubić 5 białek następnie dodawac po jednym żółtku ,jednej łyzce cukru,jednej łyżce mąki z odrobiną proszku do pieczenia,tak około pół łyżeczki,na koniec 5 łyżek wody ma być wszystkiego po pięć-białek łyzek cukru,łyzek mąki,łyżek wody biszkopt piecze się około 15minut w 150-180stopni.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=19692


Temat: TORTY/CIASTA/etc.
Biszkopt? Łatwy i szybki? Nie, to my chyba o rożnych ciastach mówimy/piszemy. U mnie pieczenie biszkoptu zawsze było świętem- Mama bardzo rzadko go piekła/piecze- nie wychodzi, nie rośnie a do tego jest strasznie wrażliwy na wszelakie wstrząsy i zmiany temperatury, a także drogi i czasochłonny. Pamiętam, że chyba tylko na moją komunię wyrósł (i to aż za bardzo- zalało piecyk). Nie- jak biszkopt to tylko kupny. Natomiast inne wszelakie ciasta samemu.
Źródło: xl-pozytywnie.pl/forum/viewtopic.php?t=4616


Temat: Brzoskwiniowy torcik urodzinowy subtelnie orzechowy
...paczki galaretki wiśniowej Do dekoracji: Paczka wórków kokosowych, Parę całych połówek orzechów włoskich Zrobić biszkopt. Jajka umyć, rozbić do dużej miski i ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Następnie dodać mąki razem z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy oraz miękkie masło. Ciasto przełożyć do uprzednio wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor. W czasie gdy piecze się biszkopt zrobić poncz. W tym celu połączyć mocną herbatę z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, cukrem pudrem oraz aromatem rumowym. Całość dokładnie wymieszać. Gdy biszkopt wystygnie, nasączyć ponczem. Na biszkopcie umieścić w równych odstępach maczane w ponczu „Delicje Szampańskie”, przykładając biszkopt do biszkopta. Zrobić masę. W tym celu otworzyć puszkę z brzoskwiniami, brzoskwinie...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=7222


Temat: Bardzo czekoladowy tort
...g dobrego masla (nie roslinnego i nie margaryna) 100 ml mleczka zageszczonego z cukrem 2 lyzki ciemnego kakao Polewa 250 g dobrej czarnej czekolady 50 g masla 150 ml smietanki 2 lyzeczki herb. kawy, zaparzyc 1 st. lyzką wrzątku Biszkopty: 2 bialka ubic, dodac 2 lyzki cukru, jeszcze troche ubic, potem dodac źoltka, wymieszac, wsypac 2,5 lyzki mieszanki z maki i kakao. Piec na papierze w t-rze ok. 200 C 5-7 min. Pokad piecze sie, zrobic nastepna porcje ciasta i t.d. Wszystkie biszkopty pieczone oddzielnie. Poncz: wszystko oprocz alkoholu zagotowac razem, przestudzic i dodac alkohol Ganache: Czekolade rozdrobnic, smietanke zagotowac i zalac czekolade. Wymieszac, pokad roztopnieje czekolada, ostudzic przez noc w lodowce. Ubic. Krem maslany: miekkie maslo ubic razem z mleczkiem. Wziac lyzke kremu, roztopic, dodac kakao i wymieszac. Troche przestudzic i zmieszac z pozostala czescia kremu Polewa Wszystko roztopic razem nad...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=16910


Temat: czy chlebek musi byc taki kruchy??
...ale piekarnik czy automat nie są przecież napędzane wiatrem... Żeby było taniej, trzeba zamawiać chleb bezpośrednio u producenta (np. www.bezgluten.pl ), w duzych ilościach (żeby zakumulował się koszt przesyłki). A chleb można mrozić. Zresztą teraz wszedło na rynek, chyba już w obu znanych firmach, chleb pakowany próżniowo, co znacząco przedłuża jego trwałość. A jeśli wkurzają Cię okruchy, a lubisz słodkie pieczywo, to polecam biszkopty pieczone w gofrownicy. Są świetne, łatwe do wykonania, trwałe (w zamkniętym pudełku wytrzymują 2 tygodnie, dłużej nie dałam im szansy), nie trzeba mrozić. Ja właśnie te biszkopty teraz produkuję taśmowo i noszę do pracy. Sprawdzają się doskonale, lepiej niż kanapki... A przepis na biszkopty jest tu: http://forum.celiakia.pl/...398900c21#18096
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1483


Temat: Wuzetka cytrynowa
dziewczyny pomóżcie mi chciałam trobić to ciasto na imieniny dla tesciowej pisałyście że biszkopt piecze się w foremce 32x21 cm ja niestety ma tylko taką 40x25 cm więc moje pytanie brzmi - czy biszkopt zrobić z jednej porcji czy 1,5? wiecie, chce dobrze wypaść przed teściową rozumie że smietana ma być 36 %
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=931


Temat: Tort z rozkami czyli ufonauci nadchodzą :))))))))))))
...Robimy jeden biszkopt, ale na fazie dodawania mąki rozdzielamy na dwa - do jednej częsci tylko mąka, do drugiej taka mieszaneczka z kakao, krochmalu i mąki - zwykle robię więcej i zawczasu. Takiego biszkoptu dwukolorowego nie mozna prosto zabarwic kakao - t.z. ze wsypiemy kakao do częsci ciasta juz z mąką, bo będzie się lamac w miejscach zlączenia obu kolorow. Mozna rysowac co sobie dusza zaząda Chociaz teraz są nawet specjalne trafarety silikonowe dla pieczenia biszkoptu. Beata71 Jestem naprawdę wzruszona... Dziękuję
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=11862


Temat: święta święta...
zamiast ciast i słodyczy najadłam się owoców za wszystkie czasy... A czemuż się tak katować? Ja przed Świętami napiekłam ciast, że będę miała co jeść jeszcze przez tydzień... 3 mazurki (spody bezglutenowe wg przepisu na biszkopty pieczone w gofrownicy), 2 babki drożdżowe (1 zwykła, do drugiej dodałam... cynamonu), ciasto mandarynkowo-migdałowe Nigelli (przepis Agniesi). A że moja siostra jest chwilowo na diecie bezmlecznej (ze względu na dzieciątko, które karmi piersią), to dla niej upiekłam babkę bezglutenowo-bezmleczną. I też wyszła.
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1823


Temat: Biszkopt z masą słonecznikową
Słodkie to ciasto to jest,ale da się zjeść ze smakiem -dobra kawa lub mocna herbata bardzo pasuje do tego ciasta Masa jest bardzo smaczna(ttrroochęęęęę słodka ) a chrupiący słonecznik szczególnie pyszny Mój mały gość zachwycony , bo smakuje tak jak w tej cukierni co jadła ,to chyba komplement I jeśliby wziąć gotową tą masę kajmakową (puszkę trzeba gotować 2 godziny!!) to dość szybkie bo w czasie jak piecze się biszkopt ,zrobiłam ten słonecznik i ukręciłam masę z kajmaku Potem jak sobie wystygł i biszkopt i słonecznik do chwila i było ciasto.Świetnie nada sie na domową imprezę Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=23261


Temat: Bomba owocowa
Alll, zaczęłam robić Twoją bombę. Mówisz, że niewiele z nią pracy? No cóż, ja rozłożyłam sobie prace na raty, teraz piecze się biszkopt (mam nadzieję, że się uda, bo nie mam dobrych doświadczeń z biszkoptami ..) a wieczorem gdy wrócę z kursu zajmę się kremówką i galaretkami. Och, bardzo bym chciała, żeby mi ta bomba wyszła. edit: biszkopt nie wyrósł, może to kwestia mojej 'ręki', bo wszystko zrobiłam zgodnie ze wskazówkami. Teraz piekę drugi, lecz z innego przepisu. Oczywiście pierwszego nie wyrzucam, roladki po prostu będą mniejsze....
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29638


Temat: Fibi od Ajłenki
http://www.gotujmy.pl/klu...pisy,29345.html oto przepis a z serem rowniez lubie u nas mama mowi na to serowce te sa oszczędne, bo bez syra,ale ja tez uwielbiam maćzne rzeczy ja nawet surowe ciasto wpieprze, podczas pieczenia biszkoptu itd
Źródło: e-psy.pl/viewtopic.php?t=4276


Temat: Torty nie tylko dla dzieci
...zostanie ubita pododajesz naprzemiennie mąkę i żóltka, stopniowo, delikatnie mieszając łyżką. Najlpeiej drewnianą. Po dwóch minutach masz ciasto gotowe do pieczenia. Wykładasz do formy i zajmujesz się przygotowaniem kremu bądź obmyślaniem ozdób, bądź maluchami.pl, bądź prasą. Mozesz też wziać szybką kąpiel odprężąjącą. Po pól godzinie biszkop jest upieczon. Masz wiec czas aż do dnia następnego (bo zdecydowanie polecam pieczenie biszkoptu dzień wcześniej - lpeiej się kroi, jest delikatnieszy i mniej narażony na zbytnie przesączenie. To \, chcesz powiedzieć, jest przepis skomplikowany i pracochłonny? Oszalałaś, jakem Manuela
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=21525


Temat: Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
...i 2 dkg mąki. - Ogromnie ważna jest technika pieczenia. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką, nie zaś tartą bułką, a nadmiar strząsamy. Kto ma elektryczny piekarnik, ten jest w lepszej sytuacji, ponieważ może idealnie ustawić temperaturę. W kuchence gazowej z reguły pali spód, ale i na to jest sposób. Owiniętą w folię aluminiową płaską blachę kładzie się tuż nad palnikiem – to świetnie izoluje i ciasto nie będzie przypalone. - Biszkopt piecze się w temperaturze 175 – 180 st. i trzeba tego przestrzegać. W przeciwnym razie, na przykład przy zbyt wysokiej temperaturze, ciasto szybko obrasta grubą skórką, która nie pozwala dojść ciepłu do środka. I wtedy właśnie tworzy się zakalec. Pieczenie wymaga cierpliwości. Żadnych procesów nie wolno przyspieszać i należy o tym pamiętać przed wejściem do kuchni. - Pamiętajmy również o dobrym nasączeniu...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29074


Temat: Tort czekoladowo-wiśniowy z krokantem migdałowym
Podzieli się spokojnie, ale jak masz problemy z dzieleniem to kup sobie taką strunę do przecinania biszkoptu, jest w większości supermarketów za ok. 5 zł. Dzięki niej można uzyskać b. równe warstwy. Co do kakao to uda się ale wtedy trzeba odjąć taką samą ilość mąki, czyli jak dodasz 3 łyżki kakao to daj 3 łyżki mąki mniej. Poza tym poczytaj rady co do pieczenia biszkoptu w tym wątku: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22740 bo chyba robisz jakiś błąd jeśli często wychodzi Ci zakalec lub b. niski biszkopt. No i pamiętaj, że jajka trzeba ubić b. dobrze, a mąkę czy kakao trzeba b. ostrożnie mieszać z masą jajową.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=7628


Temat: Gotowanie na zawołanie
ja znam przepis na szybki placek i nie ma przy nim dużo roboty. Piecze się biszkopt z 6 jajek taki żeby go można było przekroić na pół ( ostatnio kolega mi powiedział, że jak się taka blachę przed włożeniem do piekarnika upuści an ziemie z około 20 centymetrów to biszkopt zawsze wychodzi nie wiem nie sprawdzałam jeszcze ) 2 śnieżki ubija się z 0,5 litra śmietany na połowę biszkoptu idzie 1/3 tej śnieżki na to kładzie się biszkopty namoczone w cappuccino czekoladowym ( rozpuszczam na talerzu około 7...
Źródło: abcslubu.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?t=2158


Temat: jak przekonac 2-letnie dziecko ze musi zmienic diete??????
...objasniac sens diety bg.Tak jak napisala Kabran jedzenie to nie sens zycia. Pilnuj zeby dziecko nie mialo dostepu do glutenowego jedzenia. Najlepiej nie kupowac i nie jesc przy malej chrupiacych buleczek czy bagietek. Sosy mozna zageszczac skrobia kukurydziana, do panierowania uzywac bulki tartej bg. Wg mnie najlepszy chleb to powszedni Bezglutenu, odswiez kromki w tosterze, na pewno beda dziecku smakowac. Gofry, nalesniki z maka gryczana, bananowiec, murzynek, biszkopty pieczone w gofrownicy smakuja jak glutenowe. Nie mow dziecku, ze sa inne czy bezglutenowe. Pamietaj o owocach i warzywach, a takze o miesie. Glowa do gory, wszystko bedzie dobrze. Najwazniejsze, ze dziecko bedzie czulo sie lepiej. Asiu, czy nalezysz juz do Polskiego Stowarzyszenia Osob z Celiakia i na Diecie Bezglutenowej ? Jezeli nie to zapraszam do zapisania sie.
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1921


Temat: Szarlotka Henryk
nie rozumiem przepisu, biszkopt piecze sie najpierw, potem kladzie mase i znow sie piecze, czy na surowy biskzopt mase i wszystko za jednym razem sie piecze?
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=521


Temat:
Trzymam kciuki za Twój sernik Kawo, ja zaraz się biorę za pieczenie biszkoptu pod tort dla Nieletniej, dziś kończy 14 lat Kozy górą !!
Źródło: stajenka.fora.pl/a/a,373.html